Това, което извърши Хамас, е тероризъм в най-подлия му вид. Основна

...
Това, което извърши Хамас, е тероризъм в най-подлия му вид. Основна
Коментари Харесай

Бивш военен министър: Това, което Хамас направи, е подъл тероризъм

Това, което извърши Хамас, е тероризъм в най-подлия му тип. Основна цел на тези офанзиви се оказаха цивилни жители.  Това принуждение по никакъв метод не може да бъде целесъобразно. То трябва да бъде наказано. Това разяснява пред Нова нюз бившият министър на защитата Ангел Найденов.

Връзката на протичащото се с войната в Украйна, той счита, че може да се откри най-малкото в това, че лишава част от вниманието на интернационалната общественост. „ Както виждате Украйна остава на назад във времето и в излъчванията на електронните медии, и в уеб страниците, и в печатните издания. Това ще отнеме и известна част от ресурсите, с оглед пренасочването им като помощ на Израел ”, разяснява той.  

Найденов изясни, че една от тематиките на договаряния сред Израел и Украйна до момента е била готовността Израел да даде цялата система „ Железен купол ” за отбрана на Украйна. Сега е обаче това по-скоро няма да се случи, с оглед потребностите на израелската противовъздушна защита.

„ На процедура видяхме невиждана по своите мащаби военна интервенция, както я назовава военният пълководец на „ Хамас ”. Практически това е война. Подготовката, планирането, провеждането на тези бойни дейности принудиха Израел да разгласи положение на война. Това не се е случвало от 50 години насам ”, сподели Найденов.

„ Жертвите на това нахлуване са към този момент хиляди и от двете страни. Това би трябвало да бъде писано на сметката на „ Хамас ”. Няколко десетки са отвлечените цивилни от израелска територия – главно дами, деца, възрастни хора, има и военнослужещи. Ползват се като заложници, евентуално с очакване на сухопътната интервенция на израелската войска ”, изясни той.

Найденов разяснява още, че нападението на „ Хамас ” се оказва изцяло ненадейно и изненадващо за израелските служби за сигурност, които са измежду най-хубавите в света, както и за израелската войска.

Оценката за какво ще бъде дадена в околните дни, счита още Ангел Найденов. „ Факт е, че това е величествен неуспех, сериозен, страховит удар по имиджа на разследващите служби и като цяло на имиджа на Израел ”, сподели Найденов.

По думите му каквито и да са качествата и потенциала на системата „ Железен купол ” при 5000 ракети явно, че ще има и проваляне на територията на Израел.

Едно от най-големите провокации в този момент е отвличането на цивилни жители и държането им като заложници, разяснява още той.

„ Освен това предизвикателство, има и няколко други задания пред политическото управление и пред армията на Израел, свързани с предстоящата сухопътна интервенция и надлежно с въздушните удари. Това несъмнено са задания, свързани с обезвреждане на палестинските бойни групи. Това са задания, свързани с очистване на военния капацитет на „ Хамас ”. И не на последно място, това са задания, които са свързани с недопускане на това насилието да обхване други територии – Западния Бряг и Ливан. Включително и да не допусне удари от „ Хизбула ”, нещо, което се случи в границите на вчерашния ден и провокира надлежно и ответната реакция на Израел ”, изясни Найденов.

Той отхвърли обвиняванията на Кремъл, че оръжията, изпратени на Украйна, са препродадени. „ Този вид обикновени опорки са от началото ”, сподели Найденов.  

Той счита, че нападението е подготвяно със седмици. „ Появи се към този момент информация за присъединяване на офицери от иранската революционна армия в планирането и в подготовката на това нахлуване и то от месец август насам ”, сподели Найденов.

„ Нормализирането на връзките на Саудитска Арабия с Израел значи отпадане на една от главните страни, които поддържаше палестинската идея ”, разяснява още той.

Относно Проекта за нова отбранителна тактика на България, Найденов сподели, че това е един от най-важните стратегически документи на страната, който дефинира целите на политиката за национална сигурност и надлежно отбраната на националните ползи. 
 
„ Дефинира задачите на отбранителната политика, която България би трябвало да осъществя и надлежно пътищата за реализиране на тези цели. Описва нужните отбранителни качества, дефинира задания, задачи на въоръжените сили и дефинира ресурсите за развиването на въоръжените сили.
Очевидно по този план са работили много от специалистите. Той има един много добър и подготвен тип за предложение и за приемане в Министерски съвет. На мен ми се желае това да бъде документ, който да бъде обсъждан и в Народното събрание ”, сподели Найденов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР